Resurse Crestine - Studentii Bibliei, Lectii Biblice, Filme Crestine, cantece, poezii, eseuri, predici, schite predici, biblia, acorduri chitara, maxime crestine, midi, download mp3, devotionale, felicitari, muzica crestina, mp3 crestine, predici audio, cantari crestine, predici video, marturii video, partituri orchestra, partituri cor barbatesc, partituri cor mixt, studii biblice, emisiuni radio, negative, conferite, scenete, powerpoint, schite, eseuri, maxime, devotionale, stiri - Resurse creștine


Faceţi click aici pentru a merge înapoi la pagina principală cu întrebări

Ce este harul si cum se difineste?

Aceasta  intrebare se pune foarte rar, deoarece toti credem ca este ceva atat de clar incat nu necesita explicatii. Si totusi, acest cuvant are atat de multe intelesuri,  atat in Biblie cat si inafara Bibliei, incat nu este de mirare ca unii vad o confuzie in explicatiile existente.

Cineva relateaza cum a abordat pe unii pastori cu aceasta intrebare si explicatiile primate i s-au parut minunate, dar totusi nu a putut sa inteleaga exact ce este harul. Dupa meditatii, rugaciuni si studiu personal i s-a parut in sfarsit ca intelege clar, ca totul este simplu, si a incercat sa explice altora ce este harul. Spre surprinderea lui a constatat ca oamenii asculta cu interes, apreciaza ceea ce avea de spus, dar totusi nu-i intelegeau pe deplin explicatia.

In continuare, ne vom referi desigur la intelesurile in care acest cuvant este folosit in Biblie, spicuind in mare parte din gandurile celor care au incercat sa-i dea o explicatie, si care credem ca sunt in armonie cu Scripturile.

Se pare ca acest cuvant avea multe intelesuri si o mare elasticitate chiar si in timpul apostolilor, iar scriitorii Noului Testament au combinat diferitele intelesuri ale cuvantului, acest lucru fiind ilustrat in 2 Corinteni capitolele 8 si 9. “In aceste doua capitole cuvantul “charis”” apare de zece ori, dar in asa multe sensuri diferite incat avem impresia ca Pavel se joaca in mod constient cu acest termen. “charis” inseamna banii dati de catre fratii din Corint celor din Ierusalim (8:19), este binecuvantarea cu bunuri acordata de Dumnezeu corintenilor (9:8), este dispozitia datatorului (8:6), este puterea lui Dumnezeu care a determinat aceasta dispozitie (8:1;9:14), este venirea lui Isus in trup (8:9), este multumirile pe care Pavel le aduce… Astfel “charis”, har, devine aproape un echivalent pentru “crestinatate”, vazuta ca o religie a dependentei de Dumnezeu prin Christos… Astfel, intrarea in (adevarata) Crestinatate, ramanerea in ea sau caderea din ea se pot exprima astfel ca intrand in har (Rom. 5:2), ramanerea in el (Fapte 13:43) sau caderea din el (Gal. 5:4)”

In 1Petru 1:13, “charis” este binecuvantarea viitoare pe care crestinii (biruitori) o vor primi, iar in Capitolul 3:7 este darul prezent al vietii.

Harul este ceva ce lucreaza in noi, 1Corinteni 15:10, deoarece ungerea cu spiritul harului (Evrei 10:29) este un har.

Iata acum definitiile cuvantului “charis” in doua dictionare appreciate in domeniu:

STRONG’S DICTIONARY: “influenta divina asupra inimii si reflectarea ei in viata”

MERRIAM WEBSTER DICTIONARY:

1. “un ajutor divin nemeritat, dat oamenilor pentru regenerarea sau sfintirea lor; o virtute venind de la Dumnezeu; o stare de sfintire de care ne bucuram prin harul divin; aprobare, favoare; (arhaic) mila, iertare.

2. favoarea divina catre oameni; mila lui Dumnezeu, ca fiind deosebita de dreptatea Lui; de asemenea orice beneficii pe care mila Lui le acorda; iubirea sau iertarea divina; o stare de acceptare de catre Dumnezeu; bucuria de a fi in favoarea divina.

Cineva concluzioneaza astfel: “O definitie rigida nu este posibila, si totusi exista o conceptie unica, prezenta in aproape toate cazurile unde “harul” se gaseste – conceptia ca totul ce crestinul are sau este, este centrat exclusiv  in Dumnezeu si Christos, si depinde in totul de Dumnezeu prin Christos.”

Numitorul comun al Scripturilor in care gasim cuvantul “har” este ca acesta este ceva nemeritat, un dar nemeritat de la Dumnezeu. Iata doua Scripturi relevante:

Efeseni 2:8,9,5: “Prin har ați fost salvați, prin credință - nu voi ați făcut aceasta: este darul lui Dumnezeu; nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.”

“… când eram morți datorită păcatelor noastre ne-a adus la viață împreună cu Cristos: prin har ați fost salvați.”

Desi Isus n-a folosit cuvantul har, idea este prezenta si in Evanghelii. Faptul ca iertarea pacatelor este un act gratuit din partea lui Dumnezeu este essential in invataturile lui Isus.

In majoritatea pasajelor in care apare cuvantul har, in Noul Testament, inseamna actiunea nemeritata a lui Dumnezeu in favoarea omului. Ii putem zice bunatate nemeritata, mila nemeritata, iubire nemeritata, daruri nemeritate. Bunatatea, mila sau iubirea au intelesurile lor proprii, dar toate devin har cand sunt acordate cuiva care de fapt nu merita.

Nimeni sa nu se laude, ci sa primeasca darul cu recunostinta fiului risipitor, care primeste la intoarcere mult mai mult decat a sperat.

Credem ca raspunsul acesta este satisfacator si acceptat de majoritatea crestinilor, si totusi nu putem sa nu mentionam ca mici diferente in intelegerea lui au creat mari ramificatii doctrinare.

Traducem spre meditatie cateva paragrafe din abordarea acestui subiect de catre un crestin de rand, nefiind probabil sa fi auzit asa ceva de la amvon, cu mentiunea ca ceea ce este numit aici “influenta divina” este cu alte cuvinte lucrarea Siritului Harului lui Dumnezeu. (Pentru cititorii in engleza: http://www.selfgrowth.com/articles/ What_is_Grace_-_A_Grace_Definition.html)

“Cheia pentru a intelege harul este in natura darului. Cand darul este primit avem la dispozitie doua raspunsuri. Este ori acceptat, ori refuzat.

Daca este acceptat, in cele mai multe cazuri se exprima gratitudine…

In ceea ce priveste darul lui Dumnezeu, nu mai este nimic de facut. Acel dar se ingrijeste de toate. Aceasta este ceea ce influenta divina face. Nu este nimic ce poti sa-i adaugi, s-o faci mai buna sau mai puternica.

De fapt orice ai face pentru a o face mai mult decat este scade valoarea darului.

Noi oamenii ne chinuim sa acceptam darul lui Dumnezeu deoarece ne simtim obligati sa intoarcem ceva. Ceea ce se intampla este ca suntem biruiti de un sens de obligatie, asa ca ne consumam vietile incercand sa dam inapoi lui Dumnezeu -  creatorul tuturor, care n-are nevoie de nimic – nici macar ceea ce noi ne chinuim sa-i dam inapoi.

Ceea ce se intampla cand primesti cu recunostinta darul lui Dumnezeu si te odihnesti in ceea ce el iti acorda este ca experimentezi o schimbare in viata, care nu necesita efort din partea ta. Primesti o schimbare interioara. O reinnoire a mintii tale. O schimbare a inimii tale. Putere in viata ta. Acesta este rezultatul influentei divine.

Tu nu poti sa creezi aceste rezultate. Nu le poti duplica. Toti anii de citire si studiere a Bibliei, mersului la biserica, etc. nu le vor produce.

Acceptarea Darului lui Dumnezeu le va produce. Acesta este singurul lucru care le va produce.

 S-ar putea sa gasesti activitatile religioase placute si de ajutor pentru tine, si este bine sa fie asa, dar ele nu-ti vor schimba viata si nu pot s-o schimbe in felul in care primirea Darului lui Dumnezeu – influenta divina – o sa ti-o schimbe…

… Exista o masura destul de mare de ingrijorare… ca harul este o ingaduinta pentru pacat. Multor crestini le este cu adevarat frica de acest concept al harului – vazandu-l ca un fel de viata libera care ne indeparteaza de principiile lui Christos…

Influenta divina asupra inimii tale nu are nevoie de reguli, structuri bisercesti ori un sistem de credinta. Tot ceea ce cere este umilinta. O data ce aceasta cerinta este implinita – influenta harului produce rezultate in viata… Nu este nici un aspect al vietii care nu este schimbat… Influenta divina nu produce niciodata pacat, cu siguranta. Influenta divina nu depinde nici de regulile din biserica noastra. Influenta divina nu se supune niciunei reguli sau limitari. De aceea oamenilor le este atat de frica de ea. Libertatea, adevarata libertate este un lucru infricosator. Cei mai multi oameni se tem de reponsabilitatea personala pe care o cere adevarata libertate. Este mult mai usor sa avem reguli – coduri dupa care sa traim – chiar daca acestea tin pe cineva blocat si legat de traditii si idei prostesti. Harul este o influenta divina. Aceasta influenta produce o libertate adevarata. De aceea Isus a putut sa spuna: Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi. Nu exista legaturi in har. Nu exista frica in har. Nu exista stapanire peste altii in har. Harul nu este un sistem de putere peste un mare grup de oameni.

Oamenii care se afla sub har nu sunt supusi la nimic altceva decat influentei divine – acesta a fost exemplul lui Christos – iar oamenilor le-a fost frica de aceasta in zilele Lui, ca si in zilele noastre. Acea influenta divina a produs o viata perfecta, exact asa cum poate sa produca si acum.”


Înapoi sus

© 2005-2014 Studenţii Bibliei