DC - Prefaţă

PREFAŢĂ

Multe ecclesii ale Studenţilor Bibliei folosesc cele şase volume de Studii în Scripturi şi Umbrele Tabernacolului pentru studiul Bibliei în adunare. Această metodă a început cam prin 1890 în Baltimore, Maryland, fiind introdusă de un frate, R. Rahn. În Reprinturi la pagina 1866 se află un articol lung care prezintă această istorie în detaliu, iar la pagina 1868 sunt date sugestii specifice în legătură cu modul în care să fie conduse aceste studii.

Pentru a suplimenta aceste studii în care se foloseau volumele, în Turnurile din 1905 şi 1906 au apărut o serie de schiţe pentru studiul unor subiecte despre caracter. Acestea au fost publicate în mod special pentru studiul în adunare şi aşa au fost folosite de fratele Russell în ecclesia din Allegheny. În Reprinturi la pagina 3518 apar comentarii lungi, care prezintă şi recomandă folosirea acestor studii în adunările de duminica ale ecclesiei. Cităm o parte din acest articol:

“De un timp încoace primim scrisori de la micile adunări ale poporului Domnului care întreabă cum pot folosi mai eficient timpul în adunarea de duminică. Unele dintre aceste scrisori sunt de la fraţii aleşi ca bătrâni sau conducători, spunând că ei sunt cu totul incapabili să întocmească o “predică” şi găsesc că le este imposibil să pregătească până şi un studiu biblic într-o formă atractivă şi interesantă, deşi iubiţii fraţi, plini de iubire pentru Adevăr, nu se plâng, ci îi încurajează.

Alte scrisori sunt de la cei care nu sunt servitori publici şi care, având compătimire faţă de conducătorii lor de adunări care se străduiesc să imite pe furnizorii de hrană din biserica nominală, doresc şi se roagă pentru deschiderea unei “uşi” de ajutor care să facă “strângerea lor laolaltă” mai folositoare pentru toţi.

Ca răspuns la acest “strigăt” al poporului Domnului, am pregătit la Turnul de Veghere o Biblie în care la margine, pe lângă referinţele scripturale, am dat referinţe la Volume şi la Turnuri. La începutul Bibliei, pe care aşa mulţi o aveţi, dăm unele sugestii în legătură cu “Studiul Biblic Bereean”, iar la urmă dăm referinţe largi şi de asemenea un Index al subiectelor. Am sperat ca acestea să satisfacă cerinţele, dar constatăm că nu le satisfac. Mulţi dintre cei care sunt serioşi au fost obişnuiţi atât de demult să “înghită” orice le-a fost oferit ca hrană spirituală, încât n-au învăţat cum să se hrănească la masa Tatălui. Alţii care au ştiut cum să ajungă în mod cuvenit la hrană, au găsit că timpul lor este folosit pentru “lucrurile necesare” şi presante, aşa încât au avut puţin timp să pregătească lecţii de un fel folositor pentru ei sau pentru alţii, chiar şi după ce chestiunea a fost schiţată aşa cum este în Indexul pe subiecte.

Apreciind nevoile, am cerut unora dintre fraţii “peregrini” să dea exemple de astfel de Studii Bereene în diferitele locuri pe care le vizitează. Totuşi, nici aceasta n-a servit scopul, fiindcă, vizitele “peregrinilor” fiind puţine, şi mai mult asemenea celor ale apostolilor din vechime, prietenii au regretat timpul petrecut chiar şi pentru un serviciu — în special fiindcă se cer câteva adunări de tipul celor bereene pentru a demonstra valoarea lor şi a trezi entuziasmul potrivit.

Acum, ca să satisfacem toate aceste cerinţe, pregătim schiţe de lecţii pentru fiecare lună a acestui an, începând cu martie. O caracteristică a acestor lecţii este că ele nu învaţă, ci numai întreabă, şi-l trimit pe cel ce studiază la Scripturi şi la publicaţiile Turnului de Veghere care au legătură cu subiectul. Astfel se stimulează gândirea şi Adevărul se întipăreşte mai clar.

Cele treizeci de întrebări din lecţia pe martie ar putea servi pentru treizeci de duminici; dar având atât de multă hrană bună ne putem permite să ne hrănim somptuos şi să luăm câteva întrebări pentru fiecare adunare. În privinţa numărului, depinde întrucâtva de numărul celor prezenţi şi cât de obişnuiţi sunt ei cu studiul analitic, precum şi cât de expert este conducătorul adunării. Ar fi bine ca adunările să numească pe câţiva dintre fraţii capabili, care să conducă pe rând, pentru a se putea vedea care sunt cei mai capabili în această privinţă. Aceştia vor fi găsiţi probabil printre aceia pe care i-aţi ales ca Bătrâni”.

Restul remarcilor introductive conţin sugestii în privinţa modului în care să fie conduse aceste adunări, recomandând folosirea unui singur subiect — treizeci de întrebări în acest caz — pentru o perioadă de o lună.

Cu trei luni mai târziu, la pagina 3572, fr. Russell spune următoarele:

“Ajunge la noi ştirea că iubiţii prieteni care au adoptat aceste studii devin tot mai interesaţi de ele. Ele deschid un studiu aşa de amănunţit şi dau tuturor ocazia de a participa, încât aduc tuturor mai multă “hrană”, mai mult nutriment spiritual decât se poate obţine în general în acelaşi timp.

Recomandăm aceste studii pentru una din adunările pe care le aveţi de obicei, sau pentru altă adunare dacă cele pe care le aveţi sunt prea bune ca să le înlocuiţi. Ceva de felul acesta este desigur necesar pentru a împrospăta mintea pe linia celor deja înţelese în parte”.

Evident, diferitele ecclesii au avut dificultăţi practice în conducerea acestor adunări, şi fr. Russell adaugă încă unele sugestii în privinţa felului în care să fie conduse.

În următoarea lui referire la aceste studii, la pagina 3769, el accentuează nevoia menţinerii discuţiei la întrebarea care este în analiză, aşa încât să se evite repetarea materialului care va fi discutat în întrebările următoare.

De asemenea, el accentuează ca la adunare materialul citat să fie la îndemână, marcat cum se cuvine pentru referinţă imediată, şi de asemenea, “conducătorul să studieze toată lecţia şi fiecare membru al adunării să studieze partea sau întrebarea repartizată lui sau ei”. (Cuvintele accentuate sunt aşa cum apar în articolul original.) Am putea sugera mai departe ca toată ecclesia să studieze întreaga lecţie pentru a fi mai bine pregătită să participe la discuţie în adunare.

La pagina 3800 el raportează că, după ce timp de cincisprezece luni au apărut aceste studii în Turnuri, “auzim veşti bune de binecuvântări prin folosirea acestor Studii Bereene ale Scripturilor”.

Apoi, evident, fr. Russell răspunde la întrebări în privinţa conducerii lor, sugerând ca un conducător să fie desemnat pentru o perioadă de trei luni şi ca acest conducător să fie unul care poate rezuma bine discuţia pentru beneficiul întregului grup de studiu. După ce menţionează că biserica din Allegheny foloseşte aceste studii duminica seara, el încheie accentuând din nou ca materialul care urmează a fi citat în adunare ca referinţă să fie marcat şi să fie la îndemână, precum şi să fie îngăduit timp suficient pentru discuţii după citirea referinţelor şi înainte de încheirea rezumatului. De asemenea accentuează iarăşi ca discuţiile să fie menţinute ferm la subiectul în analiză.

Această serie de schiţe au fost întrerupte după 1 octombrie 1906. În luna următoare, Turnurile originale (dar nu Reprinturile) conţineau întrebări lunare asupra Umbrelor Tabernacolului. În 1908, Turnurile includeau întrebările pentru Volumul V al Studiilor în Scripturi.

În anii recenţi s-a observat că multe ecclesii folosesc aceste întrebări pentru studiul în adunare şi de aceea editorii au decis să le publice într-o carte de lucru separată.

Prezenta lucrare s-a tipărit în sepranţa că aceste studii se vor dovedi folositoare pentru mulţi fraţi.

Studenţii Bibliei din Chicago

Comitetul pentru reeditare — 2005

 

 

 

 

 

 

Notă

Nu cunoaştem un mod mai bun de a justifica necesitatea traducerii şi publicării acestui material, decât să cităm ceea ce spune sfântul apostol Petru în a doua epistolă a sa, capitolul 1, versetele 3-11:

“Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia, prin cunoaşterea Celui care ne-a chemat prin slava şi virtutea Sa, prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele să vă faceţi părtaşi firii dumnezeieşti, după ce aţi fugit de stricăciunea, care este în lume prin poftă. De aceea, daţi-vă şi voi toată silinţa ca să uniţi cu credinţa voastră virtutea, cu virtutea cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea. Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoaştere a Domnului nostru Isus Hristos. Dar cine nu are aceste lucruri este orb, nu vede departe şi a uitat curăţirea de vechile lui păcate. De aceea, fraţilor, căutaţi cu atât mai mult să vă întăriţi chemarea şi alegerea voastră, căci, dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată; căci în felul acesta vi se va da din belşug intrare în împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos.”

Exprimăm recunoştinţa noastră faţă de Domnul fiindcă S-a îngrijit de asemenea ajutoare de studiu biblic, ajutoare care şi-au dovedit cu prisosinţă utilitatea întotdeauna când ele au fost folosite în modul în care au fost intenţionate.

Pentru informaţii legate de împrejurările în care a luat fiinţă această carte trimitem pe cititor la prefaţă.

Adunarea Studenţilor Bibliei din Cluj-Napoca

Aprilie 2009