RESPINS SI DISPRETUIT

Pag. 87


RESPINS SI DISPRETUIT



Cristos este prezentat aici în contrast cu cei bogati, cei învatati, cei religiosi si cei nereligiosi din zilele noastre - „crestinatatea”. Duhul sfânt da un „duh al chibzuintei” (2 Tim. 1:7). Sacrificarea intereselor prezente pentru cele eterne este un lucru întelept. Este de mirare ca artistii reprezinta lumea ca înnebunita dupa bogatie, glorie, placeri?

The Christian Herald vorbeste despre o pictura similara astfel: „Aceasta alegorie - pe care un critic a numit-o potrivit «predica unui pictor» - se poate aplica la conditiile din toate partile lumii civilizate. Este o ilustratie care sa fie studiata si sa se mediteze asupra ei, pentru a-i putea fi înteles sensul deplin”.

The Christian Commonwealth spune: „Multimea indiferenta trece pe ambele parti. O figura proeminenta este un preot, mândru de perfectiunea ritualului vietii sale superioare obtinute prin înfometare. Peste umarul preotului priveste un alt teolog, cu fata aspra si cu Biblia în mâna, el se uita spre figura Celui divin. Aspectul nedumerit al fetei unei surori de caritate în prim plan este foarte realist. Atât de absorbit este omul de stiinta de eprubeta lui, încât niciodata nu-si arunca privirea spre Cristosul de alaturi. Unul dintre cele mai izbitoare aspecte este acela al unei frumuseti false, trecând în graba de la o scena de placeri la alta. În planul din spate sta un înger cu capul plecat, tinând paharul pe care lumea, iubita de El pâna la moarte, Îl mai obliga înca pe Cristosul sa-l bea.”

Trecatorii reprezinta pe cei nealesi, a caror singura speranta sta în Împaratia lui Mesia. Alesii sunt reprezentati în ilustratie prin persoana Mântuitorului care sufera - membrii corpului lui Cristos, Biserica. „Cine va respinge pe voi, pe Mine Ma respinge.” Acesti membri credinciosi ai Corpului lui Cristos nu sunt limitati doar la o denominatie, ci sunt evlaviosii din orice biserica si din afara oricarui sistem uman. Ei sunt clasa „fecioarelor întelepte”, fiind pregatiti prin înjosire pentru Împaratia cereasca si pentru marea ei lucrare de binecuvântare a omenirii - a celor nealesi.



Pag. 89