ILUSTRAREA LUCRARII ÎMPARATIEI
Isus si ucenicii nu numai ca au propovaduit despre Împaratie, dând învatatura despre ea în pilde, dar Isus a facut si minuni intentionate sa preumbreasca lucrarea înca si mai mare care va fi îndeplinita prin Împaratia Sa pe parcursul Domniei Milenare. Mat. 4:23; Isa. 35:5, 6.
Acest lucru este sugerat prin cuvintele: „Isus a facut acest început al semnelor Lui . si Si-a aratat slava”. Cu alte cuvinte, lucrarile lui Isus au fost doar mici imagini ale lucrarii glorioase a Împaratiei Sale. Multe din semnele Sale mari au fost facute chiar pentru acest motiv în sabat. Dupa cum cele sase zile ale saptamânii reprezinta munca si truda, rezultatul pacatului, tot asa a saptea zi reprezinta Mileniul, „odihna poporului lui Dumnezeu”, asigurata tuturor celor care o accepta prin meritul sacrificiului lui Cristos.
Transformarea apei în vin reprezinta faptul ca lucrurile simple din prezent, simplitatea Adevarului prezent, vor fi transformate de Domnul în bucuriile Împaratiei, la ospatul de nunta în glorie.
Curatirea leprosilor reprezinta curatirea de lepra pacatului. Cel care s-a întors sa dea slava lui Dumnezeu reprezinta faptul ca numai „turma mica” apreciaza favoarea iertarii de pacate în acest veac.
Vindecarea bolnavilor reprezinta marele fapt ca toate bolile (mintale, morale si fizice) vor fi vindecate de catre Mesia, „Medicul Bun”, Preotul Împaratesc simbolizat prin Melhisedec.
Deschiderea ochilor orbi si a urechilor surde reprezinta marele fapt ca la timpul cuvenit ochii si urechile întelegerii întregii omeniri se vor deschide si gloria lui Dumnezeu va fi apreciata. „În clipa aceea orice faptura o va vedea.” Isa. 40:5.
Schimbarea la fata a Domnului nostru pe munte a fost o alta ilustratie a Împaratiei. Ucenicii n-au stiut daca a fost realitate sau viziune, pâna când Isus a zis „sa nu spuna nimanui de viziunea aceasta, pâna când va învia Fiul Omului dintre cei morti”. Mai târziu Sf. Petru a spus ca ceea ce au vazut pe muntele cel sfânt reprezenta Împaratia lui Mesia. 2 Pet. 1:16-18.