LUTHER, ZWINGLI, MELANCHTON

Pag. 81


LUTHER, ZWINGLI, MELANCHTON



Nimeni nu mai crede astazi ca Martin Luther a fost atât de înaintat fata de altii încât s-ar putea spune despre el ca a înteles Adevarul, întreg Adevarul si numai Adevarul. Chiar luteranii au anulat doua din cele nouazeci si cinci de Teze ale sale, dar dorind sa pastreze numarul au împartit alte doua. Toti sunt însa de acord ca aproximativ pe vremea lui Luther civilizatia a facut un pas înainte. Catolicii sunt mai buni catolici astazi, si protestantii la fel.

Dr. Luther era capul Colegiului Catolic, unde se instruia tineretul german pentru preotie. El auzise depre Biblie, dar la fel cu altii din timpul celor treisprezece secole dinaintea lui, s-a încrezut în deciziile „Conciliilor Apostolice” ale Bisericii - diferitele crezuri promulgate. A crezut ca acestea erau biblice.

Dar într-o zi s-a întâmplat sa vada o copie latina a Noului Testament. Curiozitatea l-a facut sa-l citeasca si a fost uimit de simplitatea lui. I-a scris papei, sugerându-i sa convoace un Conciliu care sa stabileasca daca nu cumva se facuse o îndepartare treptata de la Biblie. Papa n-a privit sugestia cu amabilitate. Luther a fost înfierat ca eretic, dat afara din slujba si excomunicat. Acest tratament n-a facut decât sa-l convinga si mai mult de diferenta între metodele si învataturile Bibliei si cele moderne. El a început sa scrie manifeste pe care le-a raspândit în toata Germania, printre relativ putinii care stiau sa citeasca pe atunci - de orice limba. Treptat, prin multe necazuri, Biblia a devenit mai proeminenta.

Reformatorii aceia sfinti, cu inima onesta, au înteles numai partial Biblia. Mult din fumul superstitiei si bigotismului le afecta înca ochii mintii. Nici noi n-am iesit înca din ceata. Multumim însa lui Dumnezeu ca studiul biblic se reînsufleteste, influentând oamenii din toate denominatiile. Sa ne amintim ca în vechime numai putini puteau citi. O Biblie costa o avere. Era socotita nefolositoare, din cauza încrederii gresite în episcopii-apostoli si în crezurile lor.



Pag. 83