Resurse Crestine - Studentii Bibliei, Lectii Biblice, Filme Crestine, cantece, poezii, eseuri, predici, schite predici, biblia, acorduri chitara, maxime crestine, midi, download mp3, devotionale, felicitari, muzica crestina, mp3 crestine, predici audio, cantari crestine, predici video, marturii video, partituri orchestra, partituri cor barbatesc, partituri cor mixt, studii biblice, emisiuni radio, negative, conferite, scenete, powerpoint, schite, eseuri, maxime, devotionale, stiri - Resurse creștine
REVISTA: “ADEVĂRUL PREZENT”
Revista ADEVĂR PREZENT conţine 2 articole şi 2 întrebări pentru meditaţie şi este trimisă prin email tuturor care sunt abonaţi la ea. Aici puteţi vedea toată arhiva articolelor începând cu primul şi până în prezent. Mai jos puteţi vedea şi denumire articolelor şi întrebările care au fost publicate. Dacă nu sunteţi abonat şi doriţi să o primiţi vă rugam să faceţi click aici

  • Volumul 1 *August 2010 * Numărul 1
  • Volumul 1 *Septembrie 2010 * Numărul 2
  • Volumul 1 *Octombrie 2010 * Numărul 3
  • Volumul 1 *Noiembrie 2010 * Numărul 4
  • Volumul 1 *Decembrie 2010 * Numărul 5
  • Volumul 2 *Ianuarie 2011 * Numărul 1
  • Volumul 2 *Februarie 2011 * Numărul 2
  • Volumul 2 *Martie 2011 * Numărul 3
  • Volumul 2 *Aprilie 2011 * Numărul 4
  • Volumul 2 *Mai 2011 * Numărul 5
  • Volumul 2 *Iunie 2011 * Numărul 6
  • Volumul 2 *August 2011 * Numărul 8
  • Volumul 2 *Septembrie 2011 * Numărul 9
  • Volumul 2 *Octombrie 2011 * Numărul 10

  • Volumul 2 *Februarie 2011 * Numărul 2

    SIMBOLURI DIN BIBLIE
    MANA DIN CER
    În versetul din Ioan 10:16 unde spune Isus, “mai am si alte oi care nu sunt din staulul acesta.”, care sunt celelalte oi?
    Ce înţelegem prin cuvântul „răpire”, şi cum va fi răpită Biserica lui Christos?

    SIMBOLURI DIN BIBLIE

    “Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.” Ioan 5:39  

    Cu ajutorul Domnui ne vom stradui sa descifram unele simboluri Biblice pentru a aduce lumina si intelegere pentru cei insetati care cauta sa-si astampere setea. Desigur ca nu putem dezbate toate simbolurile dar vrem sa atragem atentia asupra unora mai relevante pentru a arata cat este de important sa intelegem.

    Noi consideram ca cea mai buna metoda de a invatare este ca fiecare sa-si foloseasca capacitatile intelectuale, in opozitie cu metoda in care totul este pregatit si servit de catre cineva. Este deci o clasa deschisa fara un “profesor” anume ci doar moderatori. Cinstea de a invata revine Domnului si El ne-a pus la dispozitie cuvantul Sau (Biblia) si duhul sfant al Sau care confirma in inimile iubitorilor de adevar validitatea afirmatiilor.

    Sa incepem deci:

    Pornim de la cartea Genezei si parcurgem dupa puterile noastre si ajutorul Domnului pana la cartea Apocalipsei. Pentru a intelege cat mai mult va trebui sa ne folosim de toate instantele unde apar aceste simboluri pentru a ne forma o imagine cat mai clara.

    Geneza 3:14 Domnul Dumnezeu a zis sarpelui: "Fiindca ai facut lucrul acesta, blestemat esti intre toate vitele si intre toate fiarele de pe camp; in toate zilele vietii tale sa te tarasti pe pantece si sa mananci tarana. 15. Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul.
    Aici vedem o profetie si simboluri. Sa analizam pe scurt simbolul sarpelui. Sarpele in acest caz reprezinta pe Satan caci el a amagit pe Eva si Adam
    şi i-a facut sa cada in pacat si neascultare de Dumnezeu. Un al doilea martor al acestui fapt este in cartea Apocalipsei:
    Si balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit diavolul si Satana, acela care insala intreaga lume, a fost aruncat pe pamant; si impreuna cu el au fost aruncati si ingerii lui. (Apoc.12:9)
    Dar intrebarea este: Reprezinta oare sarpele intotdeauna pe Satan? Sa mai vedem si alte instante ca sa ne formam o idee mai clara.
    Num.21:9 Moise a facut un sarpe de arama si l-a pus intr-o prajina; si oricine era muscat de un sarpe si privea spre sarpele de arama, traia.
    Ioan 3:14 Si, dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustiu, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului, 15. pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
    In acest caz sarpele nu este malefic ci vindecator, datator de viata. Nu poate reprezenta decat pe Domnul Isus asa cum El insusi spune.
    Tot in cartea Genezei citim despre Faraon.
    Geneza 41:40 Te pun mai mare peste casa mea, si tot poporul meu va asculta de poruncile tale. Numai scaunul meu de domnie ma va ridica mai presus de tine." 41. Faraon a zis lui Iosif: "Uite, iti dau stapanire peste toata tara Egiptului." 42. Faraon si-a scos inelul din deget si l-a pus in degetul lui Iosif; l-a imbracat cu haine de in subtire si i-a pus un lant de aur la gat. 43. L-a suit in carul care venea dupa al lui si strigau inaintea lui: "In genunchi!" Astfel i-a dat faraon stapanire peste toata tara Egiptului. 44. Si a mai zis lui Iosif: "Eu sunt faraon! Dar fara tine nimeni nu va ridica mana, nici piciorul in toata tara Egiptului."
    Aici ne este descris cum lui Iosif fiul lui Iacov este facut mana dreapta a lui Faraon. As dori sa intreb pe cine ar putea sa reprezinte Faraon aici? (si prin implicatie Iosif?) Pentru a raspunde trebuiesc citite capitolele 41 si 42.
    Vederea noastra este ca in Geneza cap. 41-42  Iosif este exaltat la mana dreapta a lui Faraon si pus sa conduca tot Egiptul. El stringe provizii pentru vremea de stramtorare. Cind vine vremea de stramtorare tot Egiptul si de imprejur vin la Iosif ca sa cumpere paine (un alt simbol). Cind vremea se stramtoreaza mai tare ei dau tot ce au si chiar se vind pe ei insisi ca robi doar ca sa nu moara.
    Noi intelegem din aceasta umbra ca Faraon aici reprezinta pe Tatal (YHWH) iar Iosif pe Domnul Isus. Tatal i-a dat fiului toata puterea si sade la dreapta Sa. In vremea de stramtoare care are sa vina peste intreg Pamantul, oamenii vor veni la "Iosif" de pretutindeni iar la sfarsitul celor "sapte ani" ei vor vedea ca nu au alta sansa de supravietuire si se vor preda complet Domnului. Acest timp de stramtorare va fi in Mileniu cind "Iosif" preia controlul absolut al Pamantului si toti trebuie sa vina la Ierusalim sa se inchine si sa cumpere paine ca sa traiasca. Imparatia lui "Iosif" va cuprinde tot Pamantul. Piatra desprinsa fara ajutorul unei maini omenesti Dan 2:35 va umple tot pamantul si va fi un munte mare. Pe muntele acesta Domnul (YHWH) a pregatit popoarelor un ospat imbelsugat si vin curat (invatatura curata) Isaia 25:6. El inlatura mahrama de necunostinta care infasoara azi popoarele (vers 7) inlatura moartea pe vecie celor ce I se vor supune (vers 8). Pamintul va fi plin de cunostinta Domnului (Isaia 11) iar apele sale vindecatoare vor aduce viata unde a fost un desert (Isaia 35). 
    In cartea Exodului avem din nou cateva imagini representative aratate prin Faraon.
    Exod 5:2 Faraon a raspuns: "Cine este Domnul ca sa ascult de glasul Lui si sa las pe Israel sa plece? Eu nu cunosc pe Domnul si nu voi lasa pe Israel sa plece."
    (Exod.9:34) Faraon, vazand ca ploaia, piatra si tunetele incetasera, n-a contenit sa pacatuiasca si si-a impietrit inima, el si slujitorii lui.
    Dar aici pe cine reprezinta Faraon?
    Indraznim sa propunem ca aici Faraon il reprezinta pe Satan care se razvrateste necontenit impotriva Domnului. El va fi silit sa lase pe tot Israelul sa plece de sub puterea lui. La sfarsitul planului lui Dumnezeu cu lumea, la sfarsitul celor 1000 de ani reeducare sub conducerea lui Christos (Cap si membre) acest Faraon (conducator suprem al raului) va fi nimicit si impreuna cu el samanta lui, slujitorii lui.
    Apoc.20:9 Si ei s-au suit pe fata pamantului, si au inconjurat tabara sfintilor si cetatea preaiubita. Dar din cer s-a coborat un foc care i-a mistuit.
    Dar simbolul luceafarului?
    Cum ai cazut din cer, luceafar stralucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborat la pamant, tu, biruitorul neamurilor! (Isa.14:12)
    Cred ca putem cadea de acord ca Isaia 14 este locul unde ni se spune despre caderea lui Satan.
    In schimb avem si alta descriptie a acestui astru:

    Si avem cuvantul prorociei facut si mai tare; la care bine faceti ca luati aminte, ca la o lumina care straluceste intr-un loc intunecos, pana se va crapa de ziua si va rasari luceafarul de dimineata in inimile voastre. (2Pet.1:19)

     Si-i voi da luceafarul de dimineata." (Apoc.2:28)

     "Eu, Isus, am trimis pe ingerul Meu sa va adevereasca aceste lucruri pentru biserici. Eu sunt Radacina si Samanta lui David, Luceafarul stralucitor de dimineata." (Apoc.22:16)
    In final concluzia care trebuie sa o tragem este ca trebuie sa fim foarte atenti cum citim. Domnul Isus ne arata ca noi trebuie sa stim cum sa citim nu numai ce sa citim.
    Luca 10:25 Un invatator al Legii s-a sculat sa ispiteasca pe Isus si I-a zis: "Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?" 26. Isus i-a zis: "Ce este scris in Lege? Cum citesti in ea?"
    Daca nu stim cum sa citim simbolurile, le putem incurca si ajunge la o concluzie total opusa de cea intentionata. De aceea inarmati cu aceste lucruri in gand putem deslusi si alte lucruri si pilde care de-a lungul istoriei crestinismului au fost interpretate in mod eronat si au dus la explicatii total opuse. Pilda de la Luca 16 este un exemplu.
    Harul si Pacea sa fie cu voi toti.

     

    Întrebări pentru meditaţie

    “Alte oi”

    Întrebare - În versetul din Ioan 10:16 unde spune Isus, “mai am si alte oi care nu sunt din staulul acesta.”, care sunt celelalte oi?

    Trebuie sa pornim de la  gandul ca acele cuvinte  au fost adresate  ascultatorilor din poporul lui Israel, in primul rand. In al doilea rand ele sunt adresate crestinilor dintre neamuri,  pentru ca: "..la ai Sai a venit...". oile de aici  din acest staul comparundu-l cu celalat staul din versetul 16  reprezinta ceea ce spune apostolul Pavel:  " ...De aceea voi care altadata erati neamuri din nastere, numiti netaiati imprejur de catre  aceia care se chiama taiati imprejur, si care sunt taiati imprejur de mana omului, aduceti-va aminte ca in vremea aceea erati fara Christos fara drept de cetatenie in Isarel, straini de legamintele fagaduintei, fara nadejde si fara Dumnezeu in lume.
    Dar acum in Christos Isus, voi care odinioara erati departati, ati fost apropiati  prin sangele lui Christos. Caci El este pacea noastra, care din doi ( ramasita dintre evrei si   ramasita dintre neamuri) a facut unul, si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea, si in trupul Lui a inlaturat vrajmasia  dintre ei, Legea poruncilor, in oranduirile ei, ca sa faca pe cei doi, sa fie in El insusi  un singur om nou ( un singur corp, corpul lui Cristos 1 Cor. 12:27; Efeseni 4:12 etc.) facand astfel pace; si a impacat pe cei doi cu Dumnezeu, intr-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrasmasia. El a venit astfel sa aduca vestea buna a pacii voua celor ce erati departe ( de Dumnezeu) si pace celor ce erau aproape  (de Dumnezeu, pentru ca ei erau poporul Sau iar neamurile nu). Cai prin El si unii si altii (evrei si neamuri) avem intrare la Tatal inr-un duh.

    Asa dar numai sunteti nici straini nici oaspeti ai casei ci sunteti impreuna cetateni, cu sfintii oameni din casa luzi Dumnezeu, fiind ziditi pe temelia apostolilor si prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Cristos. In El toata cladirea bine inchegata creste ca sa fie un Templu sfant in Domnul.Si prin El si voi sunteti ziditi  impreuna, ca sa fiti un locas a lui Dumnezeu prin duhul."- Efeseni 2:11-22 Acestea sunt oile perioadei evanghelice, Biserica lui Dumnezeu aleasa dintre Evrei si neamuri cum zice in Fapte !5:14   2...Dumnezeu si-a aruncat privirile peste neamuri ( dupa ce mai intai se adresase Evreilor) ca sa aleaga din mijlocul lor  un  popor (Biserica dintre evrei si neamuri) care sa-I poarte Numele. Dupa aceea  (va alege alte oi) Ma voi intoarce si voi ridica cortul lui David, din prabusirea lui (cum zice Pavel in Romani 11: 25-33) Pentru ca ramasita de oameni sa caute pe Dumnezeu (Acestia sunt acele alte oi din Ioan 10:16) ca si toate neamurile peste care este chemat numele sau. La aceste " Alte oi" Domnul Christos va zice la sfarsitul domniei sale: "Veniti binecuvantatii tatalui Meu de mosteniti imparatia care va fost pregatita de la intemeerea lumii.." Matei 25:34.
    Oile din peroiada evanghelica  primesc gloria imparatiei ceresti la inceputul Domnie lui Cristos. Lor le zice altfel Domnul: " Nu te teme turma mica pentru ca Tatal vostru va da cu placere împaratia ( cereasca; ei vor fi fiinte ceresti Noi Creatii) Luca 12:32. Iar "oilor" de la sfarsitul domniei Sale le va da domeniul pamantesc care a fost dat lui Adam.

    Adam a avut  de la intemeierea lumii, intemeere care s-a inceput cu el un domeniu pamantesc, si Dumnezeu chiar daca a facut o chemare cereasca la un numar limitat din rasa umana , n-a renuntat la scopul sau original ca pe pamant sa fie pace intre oamenii placuti lui –Luca 2:14

    Răpirea bisericii

    ÎntrebareCe înţelegem prin cuvântul „răpire”, şi cum va fi răpită Biserica lui Christos?

    Cuvântul ,,răpire’’ îl găsim în Scriptură în 1 Tes. 4:17: ,,Apoi, noi cei vii, cari vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; şi astfel vom fi totdeauna cu Domnul’’. Aici Pavel se referă la speranţa binecuvântată şi mult aşteptată a sfinţilor Domnului de-a lungul veacurilor creştine cu privire la înviere: Ioan 14:3 ,,Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sânt Eu, să fiţi şi voi’’. ,,Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine’’ – aceasta este una din principalele bucurii aşteptate de către fiecare Creştin adevărat, şi Pavel ne explică ordinea de lucruri cum aceasta se va realiza, deoarece aflăm că ,,Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduelii’’ - 1 Cor. 14:33.
         El ne clarifică că atunci când Domnul se va întoarce ,,din ceruri’’ - 1 Tes. 1:10, referindu-se la ,,cei ce au adormit în EL’’ - 1 Tes. 4:14: că mai ,,întâi vor învia cei morţi în Christos’’ – 1 Tes. 4:16. Şi apoi, după aceea ,,noi cei vii, cari vom rămânea până la venirea  Domnului, nu vom lua-o înaintea celor adormiţi’’, ,,Apoi, noi cei vii, cari vom fi rămas, vom fi răpiţi toţi împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh’’ versetele 14, 16. Deci întâi - înviază credincioşii care au murit, şi apoi, în continuare, nu în acelaşi timp, ci doar după aceasta – ,,noi cei vii… la prezenţa Domnului (aici în textul originalul Grecesc se află cuvântul grecesc ,,parousia’’, care  înseamnă prezenţă)’’, ,,nu vom lua-o înaintea celor adormiţi’’ ci ,,vom fi răpiţi toţi împreună cu ei,, ne vom alătura lor ,,împreună’’ în acelaşi loc nu în acelaşi timp, în armonie cu acelaşi sens al locului, pentru cuvântul ,,împreună’’, folosit de Apostol în 1 Tes. 5:10: ,,care a murit pentru noi, pentru ca, fie că veghem, fie că dormim, să trăim împreună cu El’’.  Acest loc, ,,în văzduh’’ unde ,,sunt răpiţi’’ ,,împreună’’ toţi cei credincioşi la timpul fiecăruia conform ordinii Dumnezeieşti, este acelaşi ,,văzduh’’, sau casa lui Satan, unde Satan domneşte nevăzut ca ,,domn al puterii văzduhului’’ – Efes. 2:2, şi în care ,,văzduh’’ sau casă, Isus se întoarce ca Împărat pentru a-şi stabili Împărăţia şi ,,a-l birui’’ - Luca 11:22, ,,a-l lega’’- Matei 12:29, Apoc. 20:2 şi ,,a-i împarţi prăzile’’ – Luca 11:20-23; Isaia 53:12.

         Acei care sunt vii în timpul când Domnul se întoarce nu mai au nevoie să doarmă pentru a aştepta în somnul morţii venirea Domnului, căci El atunci va fi deja venit, nu va mai fi nevoie de aşteptat, ceea ce ne declară apostolul în 1 Cor. 15:51, 52: ,,Iată, vă spun o taină: nu vom adormi toţi, dar toţi vom fi schimbaţi, într'o clipă, într'o clipeală din ochi, la cea din urmă trâmbiţă (aceeaşi trâmbiţă din 1 Tes. 4:16 şi Matei 24:31). Trâmbiţa va suna, morţii vor învia nesupuşi putrezirii, şi noi vom fi schimbaţi’’. Şi mai sus în context, apostolul ne explică detaliat despre această schimbare ,‚în nemurire’’ şi în ,,trup ceresc’’ sau ,,duhovnicesc’’, şi anume: pentru ca ea să aibă loc, ea nu poate avea loc altfel decât dacă nu ,,este semănat trup firesc’’ şi ,,înviază trup duhovnicesc’’ şi ,,ce semeni tu, nu înviază, dacă nu moare  mai întâi’’ – vers. 37, 44, 42, 54.
         Ceea ce este sumarizat în şi în strânsă armonie cu declaraţia din versetul 50: ,,Ce spun eu, fraţilor, este că nu poate carnea şi sângele să moştenească Împărăţia lui Dumnezeu; şi că, putrezirea nu poate moşteni neputrezirea’’.
         Deci schimbarea este prin moarte: ,,Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă grăuntele de grâu, care a căzut pe pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce multă roadă’’ – Ioan 12:24. Şi Domnul confirmă cum putem căpăta coroana nemuririi lui Ioan în Apoc. 3:10: ,,Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii’’. Căci numai dacă ne ,,pierdem viaţa’’ pentru Isus şi Evanghelie, putem ,,câştiga viaţa’’ - Matei 10:39; 16:25; Marcu 8:35; Luca 9:24; 17:33. De asemenea dacă vrem să fim urmaşi adevăraţi ai Domnului conform 1 Ioan 2:6: ,,Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus’’, ca să fim printre cei care să fie răpiţi trebuie să ţinem minte că ,,Ucenicul nu este mai pe sus de învăţătorul său, nici robul mai pe sus de domnul său. Ajunge ucenicului să fie ca învăţătorul lui, şi robului să fie ca domnul lui’’ - Matei 10:24,
    25;
         Să trăim deci şi să fim ,,ca Domnul’’! Vrem să fim ca Domnul nostru ?: să mergem până la capăt ca El – până la moarte ca EL ,,ca domnul lui’’ – vers. 25. Sau suntem noi mai mari sau mai pe sus de Domnul ca să fim schimbaţi fără să murim cum s-a întâmplat cu El - ? Ioan 13:16, 15:20. Deci ca să fim urmaşi în mod desăvârşiţi ai Domnului – vom fi ca El chiar şi urmându-l în moarte: ,,Ucenicul nu este mai pe sus de învăţătorul lui; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul lui’’ - Luca 6:40.
         V-aţi gândit vre-odată: de ce apostolul Pavel în textul în discuţie de la 1 Tes. 4:15-17, consideră atât de vrednic de menţionat şi de explicat, încât se stăruie să detalieze că: mai întâi învie credincioşii morţi şi apoi sunt răpiţi cei vii?; ce importanţă are această ordine, de ce el acordă atâta atenţie acesteia?; dacă nu ne-ar indica el această ordine în mod special, care ar fi deosebirea? ce nu am şti noi, ce ni se comunică aici?; Fără această explicare n-ar fi logic şi clar conform altor scripturi că atunci când vine Domnul, unii credincioşi cu siguranţă vor fi deja morţi şi alţii vii şi: sau 1). întâi vor învia cei morţi şi se vor alătura Domnului şi apoi cei vii; sau 2). întâi se vor alătura cei vii la Domnul, după care fapt, vor învia şi cei morţi? De ce a fost atât de important să ne comunice că se va împlini scenaruil (1).

         Răspunsul îl găsim în Apoc. 14:13, unde scrie: ,,Şi am auzit un glas din cer, care zicea: ,,Scrie: Ferice de acum încolo de morţii, cari mor în Domnul!`` -,,Da``, zice Duhul; ,,ei se vor odihni de ostenelile lor, căci faptele lor îi urmează!``’’. Deci Pavel ne explică că pentru cei ,,care mor în Domnul’’ este un moment ,,de acum încolo’’, adică de la întoarcerea Domnului, când după cum am remarcat cuvintele Apostolului mai sus: nu le va mai fi necesar să aştepte în somnul morţii, ,,ei se vor odihni de ostenenile lor’’şi ,,faptele lor continuă (din originalul grecesc)’’. Deci Pavel a vrut să ne clarifice că de la a doua venire a Domnului cei care sunt morţi ,,în Domnul’’ sunt înviaţi şi cei care de atunci încolo ,,mor în Domnul’’, sunt îndată ,,răpiţi’’ schimbaţi ,,într-o clipă, într-o clipeală din ochi’’ - 1 Cor. 15:52, şi fiind îmbrăcaţi în slavă şi nemurire ,,continuă faptele lor’’ fără ,,osteneală’’ şi fără aşteptare.

         Acesta este unicul sens în care putem înţelege cu privire la cei ,,care mor în Domnul’’ că ,,de acum încolo’’ ,,faptele lor continuă’’ ,,se vor odihni de ostenelile lor’’ spre deosebire de cei care au murit până la întoarcerea Domnului care au trebuit să aştepte în somnul morţii.

         Deci pe scurt: răpirea celor care sunt vii după ce Domnul se întoarce, sau schimbarea spre starea cerească, are loc într-o clipă, într-o clipeală din ochi pentru fiecare care ,,moare în Domnul’’.

    Mana din cer

    Exodul 16:2-25

    “Isus le-a zis: “Eu sunt Pâinea vieţii”.” Ioan 6:35

    Dându-şi seama de eliberarea din robie şi de puterea divină exercitată în favoarea lor prin nimicirea armatei egiptene, israeliţii au fost bucuroşi. Moise, marele lor conducător, a compus un poem de mare forţă şi frumuseţe, şi de un înalt nivel recunoscut. Bărbaţii l-au cântat în urma lui Moise; iar femeile, sub conducerea lui Miriam, sora lui Moise şi a lui Aaron, au luat tobe mici sau tamburine şi s-au unit într-un refren sau cor, legănându-şi corpul şi mişcându-şi picioarele ritmic în ceea ce este descris ca dans:

    “Cântaţi Domnului Iehova”,

    căci Şi-a arătat măreţia”.

    A cânta cântări de laudă constituie una din cele mai interesante şi mai folositoare metode de adorare. Dar putem fi siguri că ele sunt acceptabile pentru Dumnezeu numai dacă vin din inimă şi reprezintă cu adevărat sentimentele ei. Vai, ne temem că multe cântări, ca şi multe rugăciuni, niciodată nu merg mai sus decât capetele celor care le rostesc; într-adevăr, ne temem uneori că un cântat neglijent, nerespectuos, ar putea fi de fapt respins de Domnul ca o profanare — luând numele Său sfânt în deşert. Dacă este aşa, rezultatele ar fi desigur tocmai opusul unei binecuvântări, şi aceasta în măsura în care cel care cântă şi-ar da seama de lipsa de respect a conduitei sale. “Domnul nu va socoti nevinovat pe acela care va lua în deşert Numele Lui.”

    Nu vrem să spunem prin aceasta că pedeapsa ar fi ceva chinuri nedrepte sau brutale, viitoare sau actuale, dar credem că o asemenea conduită reacţionează asupra inimii nerespectuoase făcându-o mai rece, mai indiferentă şi mai puţin sensibilă la influenţa Mesajului divin de har. O! Dacă toţi creştinii ar cânta cu spiritul şi de asemenea cu înţelegerea, şi dacă alţii n-ar cânta imnuri, sunetele pământeşti ar putea fi mai discordante decât sunt, dar ecourile lor cereşti şi parfumul lor ar fi mai acceptabile pentru Dumnezeu.

    Ape amare, apoi o oazĂ

    Călătoria spre Ţara făgăduinţei a început. În cele din urmă, obosiţi şi însetaţi, au ajuns într-un loc fertil unde era abundenţă de apă, dar vai, era amară sau sălcie! Dezamăgirea a fost mare. Cântarea de reverenţă a fost uitată; puterea mare a lui Iehova care i-a trecut prin Marea Roşie a fost uitată; chiar şi supraveghetorii din Egipt au fost uitaţi. Poporul a murmurat împotriva lui Moise pentru că i-a dus departe de câmpiile fertile ale Egiptului şi de abundenţa lor de apă bună. Ei au declarat că ar fi fost mai bine dacă ar fi rămas în Egipt, sau chiar dacă ar fi murit acolo. Au declarat că Moise şi Aaron i-au amăgit să părăsească ţara de belşug şi i-au dus în pustie să moară acolo de foame şi de sete.

    Înţelepciunea Domnului l-a îndrumat pe Moise spre un anumit fel de copac, care, pus în apă, o făcea dulce şi plăcută. Moise a explicat poporului că murmurând împotriva lui, în realitate murmurau împotriva lui Dumnezeu, pentru că el era numai agentul lui Dumnezeu în acea chestiune. Încă o perioadă de călătorie şi erau departe de apele amare — la Elim, un loc încântător unde s-au odihnit şi s-au întărit.

    Scripturile arată că Dumnezeu a avut un scop şi un obiectiv special în această conducere a Israelului natural. El îi învăţa lecţii care să le fie folositoare, şi dacă le primeau în mod cuvenit, îi pregătea prin credinţă şi ascultare pentru Canaan. “Adu-ţi aminte de tot drumul pe care Domnul Dumnezeul tău te-a condus în timpul acestor patruzeci de ani în pustie, ca să te smerească şi să te încerce, ca să cunoască ce era în inima ta, dacă ai să păzeşti sau nu poruncile Lui.” Deut. 8:2.

    Lecţia pentru Israelul spiritual este una încă şi mai importantă. Dacă israeliţii naturali au avut nevoie de dezvoltarea inimii şi a credinţei ca pregătire pentru Canaanul pământesc, cu cât mai mult Israelul spiritual are nevoie pentru Canaanul ceresc, spre care ei călătoresc de când părăsesc Egiptul — lumea şi robia ei în păcat! Ne putem noi mira deci, că Dumnezeu permite multe experienţe grele să vină peste Israelul spiritual — încercări ale credinţei şi răbdării, “ape amare”?

    Oricare sfânt al lui Dumnezeu poate avea lacrimi în experienţele grele ale călătoriei pe calea îngustă, dar nici unul nu este scuzabil pentru murmure. Mai degrabă fiecare să spună cu Învăţătorul: “Nu voi bea paharul pe care Mi l-a dat Tatăl să-l beau?” Celor care se apropie de izvoarele amărăciunii cu credinţa potrivită în Dumnezeu, aşa cum a făcut Moise, Domnul le face cunoscute făgăduinţele preţioase, care

    “Din vaiul vieţii scot amarul tot”.

    Aşa cum israeliţii au fost conduşi de la apele amare la Elim şi la odihna şi umbra lui, tot aşa Israelul spiritual al lui Dumnezeu nu este ispitit şi încercat peste ceea ce este în stare să suporte. Cu fiecare ispită, Domnul dă o cale de scăpare, când deseori împrospătează sufletele sfinţilor Săi, acordându-le perioade de înviorare şi mângâiere, pregătindu-i pentru încercările lor în starea de pustie a vieţii actuale. 1 Cor. 10:11-13.

    “Ce este aceasta?” – este manĂ

    Când israeliţii au murmurat împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise, purtătorul Său de cuvânt şi servitorul Său, aceasta a fost din cauza credinţei lor insuficiente. Cei care într-adevăr au crezut în purtarea de grijă divină care i-a ferit de plăgile din Egipt şi care i-a trecut peste Marea Roşie, s-au gândit cu siguranţă că Dumnezeu nu‑i va lăsa să moară în pustie. Dar majoritatea în mod evident au murmurat din lipsă de credinţă.

    Şi aşa este şi astăzi. Aşa cum declară sf. Pavel, “nu toţi au credinţă”. Noi nu-i învinuim pentru aceasta. Evident, condiţiile de mediu sau ereditatea au foarte mult de-a face cu posibilităţile noastre în ceea ce priveşte credinţa. Unii prin naştere, prin educaţie timpurie şi prin experienţe mai largi, au ca atare un mare avantaj faţă de alţii în privinţa Veacului actual; pentru că Dumnezeu a aranjat ca Mesajul din timpul de acum să fie pentru cei care au urechea credinţei. “Cine are urechi de auzit să audă.” Oricine are ureche pentru Mesajul lui Dumnezeu şi poate practica credinţa, are o mare binecuvântare, în sensul unei ocazii pe care alţii nu o au — o ocazie pentru a-şi întări chemarea şi alegerea sub chemarea acestui Veac Evanghelic.

    Mulţumim lui Dumnezeu că Cuvântul Său învaţă despre un Veac viitor, în care Mesia va binecuvânta cu ocazii preţioase pe acei care nu au ureche să audă şi inimă care să răspundă în prezent. Mulţumim lui Dumnezeu că Cuvântul Lui declară în mod expres că în acel Veac viitor, Veacul Milenar, toţi ochii orbi vor fi deschişi şi toate urechile surde vor fi destupate. Atunci va fi împlinită scriptura care zice că Isus este adevărata Lumină care trebuie în cele din urmă să lumineze pe orice om care vine în lume (Ioan 1:9). Dar ocaziile Veacului Milenar nu vor face posibilă aşa mare binecuvântare cum pune Chemarea de Sus a acestui Veac în faţa oricui are urechi să o audă şi ochi să o vadă.

    Ca răspuns la murmurarea israeliţilor, Dumnezeu le‑a trimis în acea noapte o mare mulţime de prepeliţe. Dacă le-a fost foame după oalele de carne din Egipt, ei trebuiau să vadă că Dumnezeu era în stare să le dea carne în pustie. Unii agnostici i-au găsit vină uneia dintre relatările despre această minunată aprovizionare cu prepeliţe gândind că aceasta voia să spună că prepeliţele au acoperit tot pământul, având o adâncime de aproape 1,5 m. Explicaţia este că prepeliţele, zburând peste Golful Suez, în oboseala lor au zburat aproape de pământ — la nu mai mult de aproximativ 1,5 m — şi astfel au fost uşor de prins în mare număr de către israeliţi.

    Dumnezeu le-a promis că în ziua următoare vor avea belşug de pâine. Dimineaţa pământul a fost acoperit cu grăunţe mici, alburii la aspect, puţin mai mari ca sămânţa de muştar şi care aveau gust ca turta cu miere. Aceasta urma să fie rezerva lor zilnică. Ea trebuia adunată; şi aceasta le-a dat tuturor o ocupaţie fără de care n-ar fi fost fericiţi. Ea trebuia pregătită. Fiecărui ins îi era alocată o anumită cantitate.

    Odată cu mana li s-a dat şi o lecţie de generozitate; pentru că orice parte care era păstrată până în ziua următoare se strica. Nimic de felul acesta nu le era cunoscut israeliţilor şi ei au întrebat — “Ce este aceasta” — aceasta a devenit denumirea sa – “ce este aceasta” — sau “mana aceasta”. Adunarea ei i-a ajutat să-şi amintească şi de sabat, căci în sabat nu cădea deloc mană, ci în ziua precedentă cădea o porţie dublă şi cea care era păstrată peste noapte nu se strica.

    PÂinea din cer

    Isus le-a amintit urmaşilor Săi de această mană dată în pustie şi le-a spus că L-a simbolizat pe El Însuşi, adevărata Pâine. Aşa cum israeliţii ar fi murit fără hrană, tot aşa israelţii spirituali nu ar avea destulă putere pentru călătorie fără hrana cerească. Isus a dat El Însuşi titlul Adevărului. Oricine mănâncă deci din această Pâine din cer se împărtăşeşte din Adevăr. “Sfinţeşte-i prin adevărul Tău, Cuvântul Tău este adevărul.” Numai împărtăşindu-ne în mare măsură, cu regularitate, zilnic din Domnul nostru, din meritul Său şi din aranjamentele Sale îndurătoare pentru noi, putem deveni tari în El şi ne putem continua cu credincioşie călătoria şi putem intra în Canaanul spiritual.

    Aşa cum fiecărui israelit i s-a cerut să adune mană pentru el însuşi, tot aşa fiecărui creştin i se cere să adune şi să-şi însuşească Adevărul. Noi trebuie să ne facem partea în privinţa celor spirituale, precum şi în privinţa celor pământeşti. Harurile Spiritului sfânt nu pot fi aşteptate să ajungă la desăvârşire fără plantare, curăţire, cultivare pregătitoare. Bine a zis cineva: “Faptul că locuieşti la o universitate nu te face învăţat, nici faptul că ocupi un loc într-o strană de biserică nu te face creştin”. Pentru a ne întări în Domnul şi în puterea tăriei Lui, trebuie să ne hrănim din El zilnic — trebuie să apreciem şi să ne însuşim meritele jertfei Lui.


    Înapoi sus


    © 2005-2014 Studenţii Bibliei